Una de les delícies gastronòmiques de primers d’any que tots esperem és la salsa de calçots. Ens agrada menjar calçots però encara ens agrada més sucar-los en aquesta salsa especial, feta amb els millors ingredients.
Els calçots és un dels plats més típics de Catalunya i són molt pocs els que mai s’han embrutat les mans per pelar aquesta ceba i degustar-la.
Els calçots
Són una varietat de la ceba tendra. Aquesta varietat és poc bulbosa, és a dir, queda allargada i no agafa forma rodona. També solen tenir un gust més suau.
A més, la seva manera de cultivar-se també és curiosa, ja que no s’enterren sinó que es van calçant a mesura que creixent.
El calçot, aquesta varietat de ceba, es sol menjar escalivada en una bona brasa.
Es creu que el seu origen prové d’en Xat de Benaiges, un camperol de Valls que, a finals del segle XIX, els conreava. La seva troballa va ser del tot inesperada ja que va ser una invenció del pagès. Per aquest motiu, s’atribueix a Valls la capitalitat dels calçots.
La tradició dels calçots
Des d’aquell moment que el cultiu i la menja de calçots s’ha transformat en tota una tradició a Catalunya. Però, a part del calçot, molts també esperem aquestes dates per degustar la salsa de calçot o també coneguda, salsa romesco.
Aquest plat es sol menjar durant els primers mesos de l’any. Entre gener, febrer i març es couen en llenya, es suquen dins un bol de salsa de calçots i es mengen.
Si bé, hem vist que el procediment per coure aquesta ceba tan nostrada és senzill, has pensat mai com es fa la salsa de calçots? T’ho expliquem!
La recepta de la salsa de calçots
Aquesta és una recepta tradicional que, any rere any, es segueix elaborant per tal que, grans i petits, hi suquin calçots i pa.
Per fer la salsa de calçots només et cal:
- 1 cabeça d’alls escalivats
- 1 all cru
- 4 o 5 tomàquets madurs escalivats
- 100 g. d’ametlles torrades i pelades
- 30 g. d’avellanes torrades i pelades
- 80 cl d’oli d’oliva extra verga, si pot ser arbequina, millor
- 1 llesca de pa sec i torrat xopat amb vinagre
- 1 polpa de nyora o 2 cullerades de pebre vermell
- Un polsim de sal
Un cop es tinguin tots els ingredients s’ha d’agafar un morter i posar-hi un polsim de sal. Això va al gust de tothom. Hi posem els alls i els piquem. Que quedin ben picats. Hi afegirem les ametlles i les avellanes i també les picarem.
Un cop tinguem aquesta pasta, hi afegirem els tomàquets madurs i també els xafarem. Mentrestant, hi anirem afegint l’oli, ben poc a poc, fins que veiem que queda amb consistència de salsa. Per provar si queda bé, pots tastar-la. I, per acabar, hi posarem la llesca de pa, la polpa de nyora o el pebre vermell. Preferiblement, amb la nyora quedarà millor.