Avui t’explicarem com tastar un vi: parlarem de les diverses fases i els diversos aspectes que s’han de tenir un compte per valorar la seva qualitat. Par tastar un vi, cal seguir un procés concret que es divideix en tres fases: la fase visual, la fase olfactiva i la fase gustativa. A continuació, t’expliquem en què consisteixen cada una d’aquestes fases.

Primer fase per tastar un vi: la fase visual

La primera fase per tastar un vi és la fase visual. Primer de tot, caldrà servir el vi i agafar la copa per la part inferior o base. D’aquesta manera, evitarem alterar la temperatura del vi. Cal inclinar la copa en un angle d’uns 45º aproximadament, i analitzar l’aspecte del vi sobre un fons blanc. Així, podrem avaluar diversos aspectes abans de tastar un vi:

  • Podrem avaluar la intensitat del vi. La intensitat és la quantitat de color que podrem observar.
  • També podrem observar i analitzar el color del vi, que és completament independent a la seva intensitat.
  • Podrem veure, també, la nitidesa del vi. D’aquesta manera, podrem avaluar qualsevol possible defecte.
  • Les “llàgrimes” del vi. Es tracte d’aquelles petites gotes que podem observar un cop servit el vi. Aquestes gotes ens donaran informació sobre l’alcohol i la graduació del vi.

Segona fase per tastar un vi: la fase olfactiva

Un cop hàgim analitzat i avaluat l’aspecte visual del vi, procedirem a la fase olfactiva. Aquesta fase consisteix en intentar analitzar tots aquells aromes que desprèn el vi.

D’una banda, els aromes primaris són aquells que estan directament relacionats amb la naturalesa i el procés d’elaboració del vi. L’aroma del raïm o altres fruits són alguns exemples. Identificarem aquests aromes olorant el vi, apropant-nos la copa sense moure-la.

Un cop identificats els aromes principals, procedirem a analitzar tots aquells aromes secundaris. Per tal de fer això, haurem de moure la copa lleugerament. L’objectiu d’aquest gest és que el vi entri en contacte amb l’oxigen.

Seguidament, si tornem a moure la copa, aquest cop amb una mica mes d’energia, podrem identificar els aromes terciaris. Poden ser olors fruitals o florals, entre d’altres.

Tercera fase per tastar un vi: la fase gustativa

La tercera fase és quan, definitivament, tastarem el vi. Per tal de tastar un vi, cal intentar que aquest arribi a ambdós costats de la boca, per poder apreciar-ne tots els gustos: amarg, àcid i dolç. D’aquesta manera, podrem avaluar l’equilibri entre els diferents tipus de gust, així com la textura.

Un cop hàgim empassat el vi, procedirem a expulsar aire pel nas. D’aquesta manera, podrem apreciar un conjunt de gustos i sensacions que, generalment, no tardaran a desaparèixer. En funció del temps durant el qual puguem apreciar aquests gustos, podrem determinar si un vi és curt o llarg.

 

Si vols ser un expert a l’hora de tastar un vi i saber avaluar tots aquells aspectes que en formen part, només has de seguir aquests consells. Si t’interessa el món dels vins, et convidem a llegir tres criteris per classificar el vi.

Recommended Posts

Leave a Comment

twenty − 18 =